Velo Vrienden – Jetze

We trappen het nieuwe jaar af met deze topper, Jetze.

 

Bert Willems3

1: Kun je jezelf even introduceren aan de lezers?
Mijn naam is Jetze Plat, 26 jaar oud en paralympisch topsporter. Paralympisch omdat ik geboren ben met een afwijking aan beide benen; links een verkort bovenbeen en missen de kniebanden, rechts mist mijn gehele bovenbeen en zit mijn onderbeen aan mijn heup vast. Met een prothese kan ik (korte stukken) lopen, verder gebruik ik de rolstoel en de handbike. Vroeger heb ik veel gezwommen, speelde ik in een valide team waterpolo. Een van mijn hobby’s is al vanaf jongs af aan sleutelen aan alles met een motor en crossen.

2: Je bent geboren met een handicap, hoe ben je hier door de jaren heen mee om gegaan, was dit bijvoorbeeld moeilijk om te accepteren?
Eigenlijk is dit allemaal heel natuurlijk gegaan. Eigenlijk heb ik er nooit problemen mee gehad. Mijn vriendjes en klasgenoten wisten ook niet beter dat ik iets anders liep en fietste op een handbike. Daarnaast ben ik eigenlijk ook nooit gepest. Hiervoor was ik misschien geen gemakkelijke prooi 😉 Ik heb een broer en twee zussen en heb hiermee ook gelukkig gewoon een normale opvoeding gehad, deed eigenlijk alles hetzelfde als hun. De acceptatie was er dus eigenlijk al vanaf het begin en ik heb een mooi leven.

Bert Willems1

3: Al snel vond je gelukkig de handbike, heeft dit je leven en de kijk op je handicap veranderd?
Ik was twaalf jaar oud toen ik mijn eerste wedstrijdje startte met de handbike. Dit was een heftige start, want in het handbiken zijn er geen leeftijdscategorieën en dus mocht ik meteen met een grote mannen mee starten. Kansloos uiteraard, maar van de laatste plaats ging ik van de op een na laatste plaats en zo verder, jaar per jaar. Nu als topsporter besef ik wel dat deze sport mij mede gemaakt heeft tot wie ik ben en waar ik sta. Hier ben ik de sport super dankbaar voor.

4: Van handbiken ben je in de triathlon gerolt, waarom heb je deze keuze gemaakt?
Met mijn zwemachtergrond was de stap niet super groot. Daarnaast ben ik in 2009 en 2010 ook als eens gestart bij een Olympische afstand triathlon, gewoon tussen de valide sporters. Na de Paralympiscs in Londen, 2012, werd er bekend dat triathlon op de Paralympische kalender zou komen in Rio. Een primeur voor deze sport. Het jaar na Londen 2012, had ik ook behoefte om iets breder te kijken dan alleen de handbikesport. Zo kwam ik in de triathlon en dit ging mij goed af.

5: Nu ben je paralympische sporter iets waar je trots op mag zijn, hoe beïnvloed dit je dagelijkse leven?
Ik ben en blijf de nuchtere jongen uit Vrouwenakker denk ik. Daarnaast is Paralympische sport natuurlijk niet zo groot als de Olympische sport en zullen mensen je niet super snel herkennen. Maar na Rio is er zeker wel iets veranderd hierin. Dat vind ik ook niet erg en uiteindelijk is het ook een compliment; je behaald goede resultaten en mag de sport uitdragen, dat is mooi en doe ik ook graag. Maar uiteindelijk heeft het mij volgens mijn niet veranderd en help graag mensen om mij heen waar mogelijk.

Bert Willems4

6: In 2016 heb je een gouden plak gewonnen op de paralympics in Rio op het onderdeel triathlon, hoe is een olympische ervaring en wat voor een gevoel gaf deze overwinning?
Rio was voor mij de tweede Paralympische Spelen. Maar hier ging ik wel anders naartoe. De drie jaar voor Londen groeide ik snel en ging ik als outsider naar de Spelen. Het traject naar Rio was nog veel intensiever. Daarnaast kwam de combinatie van handbiken én triathlon wat soms qua wedstrijd programma even extra puzzelen was.
Ik kwalificeerde mij voor alle drie de onderdelen (tijdrit en wegrit met handbiken naast de triathlon) en had ook goede papieren voor alle drie de wedstrijden. Ik was in absolute topvorm, won goud bij de triathlon, Brons in de wegwedstrijd en werd zesde in de tijdrit. Bij de laatste twee had ik zeker op meer gehoopt, maar het is was het is, ik had er alles aan gedaan. De Spelen zijn voor ons het hoogste podium om op te acteren. Het niveau, de media aandacht en alles daaromheen is net even groter dan in welke wedstrijd ook.
Dat maakt het super gaaf en speciaal. Daarnaast dat je vier jaar mag werken voor de wedstrijd, maakt de ontlading als het lukt of net niet lukt ook groter dan anders. Winnen op de Copacabana is wel iets magisch en gaf mij letterlijk kippenvel toen ik over de finish kwam, echt een moment om nooit meer te vergeten.

7: Hoe ziet jou week er ongeveer uit?
Momenteel helaas heel anders dan normaal, wegens blessure aan mijn pols (breuk) welke ik heb opgelopen tijdens crossen op een motor. Niet handig, het gaat al 10 jaar goed maar dit keer helaas niet. Niet voor niks dat ik dit niet doe vlak voor of tijdens het seizoen.
De winter staat sowieso in het teken om de sponsoring goed te regelen. Langs gaan bij huidige sponsoren met een presentje en eventueel kansen bij nieuwe sponsoren. Mooi, belangrijk en leerzaam om te doen. Dit regel ik dan ook allemaal zelf, met zo nu en dan wat hulp van verschillende mensen. Daarnaast volg ik nu vanuit NOC*NSF een opleiding TeamNL@Work. Hierbij leer ik meer van de sportmarketing en deze opleiding duurt tot en met februari volgend jaar. Zonder blessure train ik zes dagen in de week met dus één rustdag. Meestal twee trainingen, soms ook 1 lange. In de winter is de focus op de krachttraining, vanaf februari/maart op de specifieke (fiets) trainingen. De meeste uren maak ik op de fiets, maar zwem en wheel daarnaast nog één tot twee keer beide disciplines.

IMG_0769

8: Je bent nu in training voor de paralympics in Tokyo 2020, betekend dit dat je daar echt 4 jaar naartoe traint al vanaf Rio dus?
In principe is het traject naar Tokio al wel gestart inderdaad. Echter is het wel zo dat de punten in 2017 nog niet meetellen. Vandaar ook dat ik juist dit seizoen de uitstap heb gemaakt naar de lange afstand triathlons met Luxemburg en Kona. Iets wat ik gewoon heel graag eens wilde doen. 2018 zal in het teken staan van het materiaal optimaliseren en eigenlijk ook weer fris en scherp worden voor 2019 en 2020, waar de focus weer echt daar zal zijn.

9: Hoe vind je naast al je voorbereidingen op wedstrijden en dergelijke je ontspanning?
Misschien klinkt het gek, maar ik vind de echt ontspanning in het onderhouden van mijn materiaal. Muziekje aan en rustig al het materiaal (weer) in orde maken. Daarnaast kijk ik graag series op Netflix of lees ik magazines/ biografieën. Buiten het seizoen cross ik graag met een motor. Niet echt voor de hand liggend voor een Paralympiër, maar ik ben ermee opgegroeid en kan het niet loslaten. Helaas is dit kort geleden voor het eerst in jaren mis gegaan met een valpartij: scaphoidfractuur. Vandaar dat ik dit dus niet doe vlak voor of tijdens het seizoen 😉

10: Wat is het mooiste op sportgebied dat je gedaan hebt, en wat zou je nog graag willen doen?
Mijn overwinning tijdens de Paralympics (triathlon) staat net als de wereldtitel handbiken in 2017 heel hoog op mijn lijstje. De wereldtitel omdat ik hier ooit voor begonnen ben als twaalfjarig jochie, de Paralympisch titel triathlon omdat dit voor ons gewoon het allerhoogste podium is om op te mogen acteren. Toch plaats ik de Iron man van Hawaï helemaal bovenaan. Een loodzware dag die ik nooit ga vergeten, de soort van competitie met de valide pro’s en het totale evenement maakt dit toch wel de meest bijzondere race in mijn leven tot zover. Daarnaast kom ik natuurlijk op veel mooie plekken met wedstrijden en trainingskampen en van dit geheel kan ik ook steeds beter echt genieten. Het leven van een topsporter is vaak super mooi.
Wat ik nog wil bereiken? Ik moet eerlijk bekennen dat ik na seizoen 2017 toch iets meer moeite heb om de scherpe motivatie te vinden. Maar ondertussen kan ik niet wachten tot het gips van mijn pols mag en ik de trainingen weer mag hervatten. Grote resultaat doelen voor 2018 zijn prolongatie van de wereldtitels in het handbiken en de triathlon. In Tokio wil ik graag waarmaken wat ik in Rio wilde: Paralympisch kampioen worden in twee sporten. Werk en motivatie genoeg dus, haha.  

Rapid fire questions. 

Favoriete voeding tijdens het sporten?
Torq bar raspberry & apple

Favoriete sporter/atleet?
Maarten van der Weijden

Favoriete maaltijd na het sporten?
Pannenkoeken

Favoriete plek om te trainen?
Livigno (Italië, hoogtestage)

Favoriete sportmagazine?
Helden

Favoriete koers om te kijken?
Parijs-Roubaix

Bert Willems2

Foto’s: Bert Willems

Volg Jetze in zijn ontwikkelingen naar nog meer mooie overwinningen.

http://jetzeplat.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: