Wintertraining

De temperaturen zijn weer onder de nul graden gedoken, de winter is weer in het land.
Je kleed je lekker warm aan en gaat voor een duurit op een lage intensiteit naar buiten, maar lijkt het nu alsof je langzamer gaat dan anders?

In deze blog wil ik je wat meer vertellen over wat de wintertrainingen met zich meebrengen, waardoor fiets je nu langzamer of is je hartslag hoger?

Afgelopen weken is mijn hartslag hoger dan ik gewend ben in vergelijking met de warmere maanden. Iets waar ik me nu geen zorgen meer over maak, de eerste fiets winter die ik had een aantal jaren geleden wel. Ik ging in eens een aantal km/u langzamer, mijn hartslag lag hoger dan anders. Hier zat ik natuurlijk niet op te wachten, maar goed ik bleef in mijn D1 zone doorfietsen. Misschien ervaar jij dit ook en vraag je je af hoe dit komt?

Waarom is je hartslag hoger?

Laten we dan ook beginnen met je hartslag, je zult merken dat deze hoger is in de winter.
Eigenlijk puur theoretisch gezien zou deze lager moeten zijn, je lichaam hoeft minder te doen om je lichaam koel te houden en vernauwt je bloedvaten in b.v. je handen/voeten. Terwijl in warme temperaturen je bloedvaten verwijden zodat je lichaam meer gekoeld word. Omdat je bloedvaten meer vernauwt zijn hoeft er minder bloed rond gepompt te worden, minder slagen per minuut dus. Maar waarom is je hartslag in de praktijk dan toch vaak hoger? Je kleding keuze, omdat het buiten koud is kleden we ons warm aan en hierdoor krijg je het behaaglijk warm tijdens het fietsen. Vaak zijn dit kledingstukken die geen wind door laten en dikker van stof zijn. Hierdoor heb je minder koeling van je lichaam door rijwind/zweet en zal je hartslag stijgen. Zeker naarmate je langer op de fiets zit zul je dit merken en kan je hartslag aardig oplopen, logisch als je lichaam zijn/haar warmte niet kwijt kan.
Ook ik trek nu het kouder is toch graag mijn dikste fietsjas aan met een thermoshirt hieronder. Waardoor mijn hartslag ook wat hoger ligt als anders, het scheelt 5-10 slagen.

DSC00653

Kleding en weerstand

Omdat het kouder is trekken we meer kleding aan, dit maakt je niet aerodynamischer natuurlijk. Het frontale oppervlak word groter door de dikke jas, handschoenen, overschoenen en al de andere kleding om je warm te houden, hierdoor ondervind dus meer weerstand van de lucht, niet alleen door je kleding maar ook omdat de luchtdichtheid groter is. Dikke kleding maakt je ook wat zwaarder (dit is misschien maar een klein detail).
Ook kan je de snelste banden van de wereld hebben, als het kouder word zal het rubber van je band harder worden en dit geeft meer rolweerstand.

Eigenlijk niks om je zorgen over te maken dus! Wees dus niet bang als je een lagere gemiddelde snelheid ziet staan aan het einde van je trainingsrit, dat je conditie of vorm achteruit gegaan is. Gewoon lekker door blijven trainen en dan gaat in de loop van het jaar de snelheid vanzelf weer omhoog. Mocht je nu veel op je fietscomputer kijken naar je snelheid, kan je deze natuurlijk afplakken of van je scherm af halen. Gewoon trainen in je hartslag/wattage zone, want snelheid is toch niet zo belangrijk in de winter.

 

2 gedachten over “Wintertraining

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: